Λαπαροσκοπική Επέμβαση Παχέος Εντέρου

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο Scientific Reports, (2020) καταγράφονται για άλλη μια φορά με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα που έχει η Λαπαροσκοπική Επέμβαση Παχέος Εντέρου για την αντιμετώπιση των κακοηθειών του αριστερού Παχέος Εντέρου.

Οι λαπαροσκοπικές τεχνικές στο έντερο άρχισαν να εφαρμόζονται από το 1991. Από τότε δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τον επιστημονικό κόσμο, γιατί τους φαινόταν αδιανόητο να μπορεί κανείς να κάνει όλες τις επεμβάσεις μέσα από πολύ μικρές τομές χιλιοστών, με μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Η πραγματικότητα, όμως, ήρθε να επιβεβαιώσει τη μέθοδο και να της δώσει εντυπωσιακό προβάδισμα έναντι της κλασσικής χειρουργικής. Κι αυτό ουσιαστικά επιβλήθηκε από τους ασθενείς, οι οποίοι όλο και περισσότερο ζητούσαν και ζητούν λαπαροσκοπικη επεμβαση .

Αυτό έγινε, γιατί συνεχείς συγκριτικές μελέτες έδειχναν σημαντικές διαφορές στην παραμονή στο νοσοκομείο, στη μη ανάγκη μετάγγισης, στη σαφώς μειωμένη χρήση βαρειών παυσίπονων, στην ταχύτερη μετεγχειρητική κινητοποίηση και επιστροφή στην εργασία, καθώς και στην με μεγάλη διαφορά γρηγορότερη επάνοδο της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου.

Επέμβαση Παχέος ΕντέρουΗ τελευταία αυτή μελέτη, τονίζει επιπλέον τη μεγάλη διαφορά στην απώλεια αίματος και στην πιθανότητα μεταφοράς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με ή χωρίς μηχανικό αερισμό!

Τα θετικά όμως για την Λαπαροσκοπική Επέμβαση Παχέος Εντέρου, δε σταματάνε στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο! Σε απώτερο χρόνο αποφεύγονται οι συμφύσεις στην κοιλιά και η εμφάνιση αποφρακτικού ειλεού. Η διαφορά στο αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο οπτικό, αλλά και ουσιαστικό.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες κοιλιακές τομές τραυματίζουν τους μύες, με συνέπεια κήλες και χρόνιο πόνο (κυρίως στην κίνηση και στην αλλαγή του καιρού). Επίσης, σε περιπτώσεις που απαιτείται κάποια επανεπέμβαση στην κοιλιά, αυτή είναι πολύ πιο εύκολη, γιατί η προηγούμενη Λαπαροσκοπική δεν άφησε κολλημένες έλικες εντέρου.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Texas σε 66000 ασθενείς παρουσιάζει τις εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ Λαπαροσκοπικής και ανοικτής χειρουργικής.

Οι Λαπαροσκοπικές μέθοδοι ήρθαν να ενισχυθούν από τη Ρομποτική τεχνολογία, που είναι ουσιαστικά η εξέλιξη αυτών. Συνεχίζουν όμως να είναι τεχνικά πολύ απαιτητικές και να χρειάζονται μακροχρόνια εμπειρία και πρακτική. Έτσι, λίγοι χειρουργοί είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν με επιτυχία προχωρημένες επεμβάσεις, όπως αυτές του εντέρου ή του στομάχου λαπαροσκοπικά.

Αυτό, συνεχίζει ακόμα και σήμερα (30 χρόνια μετά) να δημιουργεί αντιθέσεις ανάμεσα στους χειρουργούς και να μπερδεύει τους ασθενείς, που δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν όλες τις μελέτες που έχουν πια αποδείξει την αξία της Λαπαροσκοπικής.

Η μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου που δίνει η κάμερα, τα λεπτά εργαλεία που επιτρέπουν πολύ λεπτό και λεπτομερειακό χειρισμό των ανθρωπίνων ιστών και η εγγύτητα όρασης στην περιοχή του προβλήματος, αποτελούν τεράστια πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής, που οδηγούν σε όφελος των ασθενών και του ιατρικού και ογκολογικού αποτελέσματος.

Στη σημερινή εποχή επιβάλλεται πια, οι νέοι χειρουργοί να εκπαιδεύονται κατά κύριο λόγο στις καινούργιες τεχνικές, όσο δυσκολότερες και αν είναι.

Μόνο έτσι θα φτάσουν τα οφέλη των τεχνολογιών αυτών στους πάσχοντες και θα αλλάξει η όψη της Χειρουργικής για όλους τους ασθενείς, και όχι μόνο για όσους καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε αυτές!

Πρέπει επιτέλους, αυτό που είναι αυτονόητο στη Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα να γίνει καθημερινότητα και στη χώρα μας.

Έχουν περάσει πλέον πολλά χρόνια, ώστε τα επιχειρήματα των αμφισβητιών των Λαπαροσκοπικών μεθόδων να είναι ακόμα τα ίδια με αυτά 30 χρόνια πριν.

H Λαπαροσκοπική Επέμβαση Παχέος Εντέρου ήρθε για να μείνει!